Sierra | Mountain

Vaixell navegant | Barco navegando

| VAL. |  Si ens situem en aquest punt mirant al fons de Xaló, s'alça el cim de Bèrnia, a 1.128 metres sobre el nivell del mar és el cim més alt de la Marina Alta.

Al bell mig es conserven les restes d'una fortificació del segle XVI pensada per a protegir la població i el territori dels atacs dels pirates barbarescos.  I es que durant el segle XVI les costes de tot el Regne de València i els seus vaixells foren durament castigats per la pirateria. A més a més les poblacions costaneres patien assalts nocturns i segrestos de la població. 

La preocupació va créixer fins al punt que el rei Felip II manà construir fortificacions per tota la costa, i en especial en aquells llocs més sensibles d'incursions, com és el cas d'aquesta comarca.

Fins i tot la població morisca de l'interior tenia prohibida l'entrada a les poblacions de costa, 'sota pena de galera'.

El fort de Bèrnia fou manat a construir l'any 1562 per l'enginyer italià Joan Baptista Antonelli, qui també és el responsable d'altres torres de la costa valenciana.

La  història d'aquesta fortificació fou molt curta, el fill de Felip II, Felip III, manà la seua demolició l'any 1612 per dos motius: El primer és que havia resultat poc útil per a la defensa de la costa per estar lluny i el segon per evitar que la fortificació poguera ser utilitzada per l'enemic per fer-s'hi fort al seu interior.

| CAS. |  Si nos situamos en este punto mirando  al fondo de de Xaló, se levanta la cumbre de Bèrnia, a 1.128 metros sobre el nivel del mar es la cumbre más alta de la Marina Alta.
En su seno se conservan los restos de una fortificación del siglo XVI pensada para proteger a la población y el territorio de los ataques de los piratas berberiscos.  Y es que durante el siglo XVI las costas de todo el Reino de Valencia y sus barcos fueron duramente castigados por la piratería. Además, las poblaciones costeras sufrían asaltos nocturnos y secuestros de la población. 
La preocupación creció hasta el punto que el rey Felipe II mandó construir fortificaciones por todo la costa, y en especial en aquellos lugares más sensibles de incursiones, como es el caso de esta comarca.
Incluso la población morisca del interior tenía prohibida la entrada a las poblaciones de costa, 'bajo pena de galera'.
El fuerte de Bèrnia fue construido en 1562 por el ingeniero italiano Joan Baptista Antonelli, quien también es el responsable de otras torres de la costa valenciana.
La historia de esta fortificación fue muy corta, el hijo de Felipe II, Felipe III, mandó su demolición en 1612 por dos motivos: El primero es que había resultado poco útil para la defensa de la costa para estar lejos y el segundo para evitar que la fortificación pudiera ser utilizada por el enemigo para hacerse fuerte en su interior.

© 2018 #VadeSentits. Creat per Arrels Marinades.

Totes les imatges són propietat dels seus autors. Creative Commons Licence.