De borreta y otras cazuelas |The borreta and others casserole

| VAL. | 

La borreta és un dels plats més característics i antics de la cuina a la comarca, avui ja pràcticament desaparegut de la cuina diària i només localitzable a la cuina familiar d'alguns pobles de la Marina.

La borreta és una forma de conservació dels productes de l'horta familiar que, en època d'abundància, s'assecaven al sol, als mateixos canyissos en què s'elaboraven les passes moscatell.

 

L'excedent per al consum familiar de tomàquets, albergínies i pebrots, era tallat en meitats i rodanxes i exposat a la calor del sol als canyissos fins que passificaban. Llavors eren guardats en bosses de tela amb un grapat d'alls (per evitar que els insectes ho feren malbé). També, part de l'excedent de l'horta era conservat en pots de vidre que s'esterilitzaven al perol bullint-los per tindre'n al llarg de l'hivern.

Quan es volia utilitzar la borreta, es tirava un grapat d'ella en una cassola d'aigua bullint, tot just un parell de minuts, perquè s'hidratara de nou i disposar-la per al consum.

| CAS.|

La borreta es uno de los platos más característicos y antiguos de la cocina en la comarca, hoy ya prácticamente desaparecido de la cocina diaria y sólo localizable en la cocina familiar de algunos pueblos de la Marina.


La borreta es una forma de conservación de los productos de la huerta familiar que, en época de abundancia, se secaban al sol, a los mismos cañizos en que se elaboraban los pasos moscatel.

 

El excedente para el consumo familiar de tomates, berenjenas y pimientos, era cortado en mitades y rodajas y expuesto al calor del sol a los cañizos hasta que passificaban. Entonces eran guardados en bolsas de tela con un puñado de ajos (para evitar que los insectos lo hicieron perder). También, parte del excedente de la huerta era conservado en botes de cristal que esterilizaban al perol hirviéndolos por padecerla a lo largo del invierno.

 

Cuando se quería utilizar la borreta, se tiraba un puñado de ella en una cacerola de agua hirviendo, apenas un par de minutos, para que s'hidratara de nuevo y disponerla para el consumo.

| ENG.|

La Borreta is one of the most characteristic and old dishes of the kitchen in the region, today almost disappeared from the daily kitchen and only available in the family kitchen of some towns in the Marina.

La borreta is a form of conservation of the products of the family garden that, in times of abundance, dried in the sun, to the same hurdles in which the muscat steps were made.

The surplus for the family consumption of tomatoes, eggplants and peppers, was cut in halves and slices and exposed to the heat of the sun to the hurdles until they passified. They were then stored in cloth bags with a handful of garlic (to prevent insects from losing it). Also, part of the surplus of the garden was preserved in glass jars that sterilized the copper by boiling it for suffering it throughout the winter.

 

When the borreta was to be used, a handful of it was thrown into a pan of boiling water, just a couple of minutes, so that it would rehydrate and dispose of it for consumption.

-200gr de melva en salaura

- botifarres de ceba

- 2 alls

- 4 creïlles

- 2 cebes

- 1 coliflor 

- espinacs

- Pebre roig

- oli d'oliva

- sal

-200gr de melva en salazón

- morcillas de cebolla

- 2 ajos

- 4 patatas

- 2 cebollas

- pimiento rojo

- aceite de oliva

- sal

© 2018 #VadeSentits. Creat per Arrels Marinades.

Totes les imatges són propietat dels seus autors. Creative Commons Licence.