Río| River
| VAL. | El Riu Xaló/Gorgos, junt a la vall que el conforma ocupa la zona central de la comarca de la Marina Alta. Al llarg de la seua conca (un recorregut de vora 55km) es poden distingir diferents ambients des dels penya-segats a la costa, passant per les planes litorals fins a les valls d'interior. Creant un autèntic eix vertebrador del territori, funcionant com a via de pas entre les zones muntanyoses d'interior fins a la costa. És per aquest fet que al llarg de tot el seu curs trobem assentaments des d'època prehistòrica. Mostra d'aquelles vies de comunicació i del pas de viatgers, a les vores dels barrancs és molt habitiual trobar pintures rupestres. Les més destacables de la zona corresponen al Pla de Petracos, pintures macroesquemàtiques de vora 1 metre d'altura.
El riu naix de la unió dels barrancs de Malafí (procedent de Tollos) i el riu de Castells (barranc que naix a Famorca, passa per Fageca i Castell de Castells). El lloc d’unió és el Pla de Petracos. Des d'aquest enclavament màgic, comença el seu recorregut travessant la comarca fins arribar, després de rebre totes les aigües que baixen dels barranquets del Montgó, a desembocar a la costa de Xàbia.
Els habitants del seu voltant sempre l'han observat amb admiració, per l'ecosistema i recursos que l'envolten i els aporta, però també, amb respecte i temor sempre atents a les pujades del nivell d'aigua. Les riuades o pujades sobtades, en l'època de fortes pluges i de gotes fredes, han estat protagonistes en diversos moments al llarg de la història recent. Fet que queda patent fins i tot a l'escut del poble de Benigembla.
Recreació de com pintaven a la prehistòria
| CAS. | El Río Xaló/Gorgos, junto en el valle que lo conforma ocupa la zona central de la comarca de la Marina Alta. A lo largo de su cuenca (un recorrido de unos 55 km) se pueden distinguir diferentes ecosistemas desde los acantilados de costa, pasando por las llanuras litorales hasta los valles de interior. Creando un auténtico eje vertebrador del territorio, funcionando como vía de paso entre las zonas montañosas de interior hasta la costa. Es por este hecho que a lo largo de todo su curso encontramos asentamientos desde época prehistórica. Muestra de aquellas vías de comunicación y del paso de viajeros, en las riberas de los barrancos es habitiual encontrar pinturas rupestres. Las más destacables de la zona son las del Pla de Petracos, pinturas macroesquemáticas de cerca de 1 metro de altura.
El río nace de la unión de los barrancos de Malafí (procedente de Tollos) y el río de Castells (barranco que nace en Famorca, pasa por Facheca y Castell de Castells). El lugar de unión es el Pla de Petracos. Desde este enclave mágico, empieza su recorrido atravesando la comarca hasta llegar, después de recibir todas las aguas que bajan de los barranquets del Montgó, para desembocar en la costa de Xàbia.
Los habitantes de su alrededor siempre lo han observado con admiración, por el ecosistema y recursos que lo rodean y los aporta, pero también, con respeto y temor siempre atentos a las subidas del nivel de agua. Las riadas o subidas repentinas, en la época de fuertes lluvias y de gotas frías, han estado protagonistas en varios momentos a lo largo de la historia reciente. Hecho que queda patente incluso al escudo del pueblo de Benichembla.
| ENG. | The Xaló-Gorgos River and its valley occupies the central area of the region of La Marina Alta. There are different environments throughout its basin (a route of 55km), from cliffs to coastal plains and inner valleys. The river is the authentic backbone of the territory, working as a way through the mountainous lands to the coast. Prehistoric settlements have been found, including rock art at the valley’s walls. The most notable samples of rock art are in the area corresponding to the Petracos Pla, with macro-schematic paintings of 1 meter high.
The river is born from the junction of the ravine of Malafí (from Tollos) and the Castells river (which is born in Famorca and runs along Fageca and Castell de Castells). They meet in Petracos. The river starts its journey in this magical place and runs through the region receiving all the waters descending from the ravines of the Montgó, to end at the coast of Xàbia.
The inhabitants have always observed the Xaló-Gorgos river with admiration, for the ecosystem it holds and for the natural resources it provides, but also with respect and fear due to eventual swellings throughout history: floods or sudden rises derived from the cold drop, a weather phenomenon occurring in the Valencian autumn, a phenomenon represented in Benigembla’s coat of arms.