Horno de cal | Lime kiln

Soroll de calciners treballant

Sonido de calcineros trabajando

Forn en funcionament de Na Llaneres

Imatge de galatzo.es

Esquema de M. Fullana 'Diccionari d'arts i oficis'

| VAL. | Els forns de calç són construccions utilitzades per a la transformació de pedres calcàries en calç. Això s'aconseguia exposant durant més de 24 hores les pedres a temperatures molt altes dins d'aquests forns. Passades les 24-48 hores destapaven el forn i les pedres s'havien fet blanques, i ja estaven llestes per a triturar-les i aconseguir calç.

La calç és la pintura tradicional de les nostres cases, però a més a més, també era un material de construcció excel·lent per a la realització de morter de calç. Les seues propietats eren: Ser el millor aïllant i impermeabilitzant contra l'aigua, i també per ser un anti fongs molt potent, és a dir, eliminava tots aquells organismes orgànics.

| CAS. | Los hornos de cal son construcciones utilizadas para la transformación de piedras calcáreas en cal. Esto se conseguía exponiendo, durante más de 24 horas, las piedras a temperaturas muy altas dentro de estos hornos. Pasadas las 24-48 horas se destapaba el horno y las piedras se habían hecho blancas, y ya estaban listas para ser trituradas y obtener cal.

La cal es la pintura tradicional de nuestras casas, pero también era un material excelente de construcción para la realización de mortero de cal. Sus propiedades eran: Ser el mejor aislante e impermeabilizante, y a su vez ser fungicida, es decir eliminaba todos aquellos organismos orgánicos.

'Oficis de tradidió oral- La Calç'.  De Gorgos Film

| ENG. | Lime kilns are constructions used to convert limestone into quicklime. The process consisted of exposing the stones at very high temperatures inside the kilns, for more than 24 hours. After that, ovens were opened; the stones had faded to white and were ready to be crushed to obtain quicklime.

'El tacte de les pedres del camí i del forn de calç són trossets d'història i cultura que ens acompanyen. Aquesta calç treta de les nostres muntanyes també va construir fa segles els castells musulmans del nostre paisatge'

'El tacto de las piedras del camino y del horno de cal son trocitos de historia y cultura que nos acompañan. Esta cal sacada de nuestras montañas también construyó hace siglos los castillos musulmanes de nuestro paisaje'

© 2018 #VadeSentits. Creat per Arrels Marinades.

Totes les imatges són propietat dels seus autors. Creative Commons Licence.