Parque botánico | Botanical Park

El pi ver del Tossalet. Imatge de descobrintxalo.blogspot.com

| VAL. | 

El Tossalet és un parc botànic que al mateix temps és el calvari tradicional. Vos proposem un joc, passegeu pel parc mentre busqueu les herbes més característiques de muntanya i descobrir quins usos tenen en l'herbari tradicional. 

| CAS. | 

El Tossalet es un parque botánico que al mismo tiempo es el calvario tradicional. Os proponemos un juego, pasead por el parque mientras buscáis las hierbas más características de montaña y descubrís que usos tenían según el herbario tradicional.

| ENG. | 

The Tossalet is a botanical park that, at the same time, is a traditional calvary. We propose a game.  Walk through the park while looking for the most characteristic mountain herbs and discover what uses they had according to a traditional herbalist.

Romaní / Romero
Romaní / Romero

El romaní té importants propietats antisèptiques per a curar úlceres o ferides. A més a més és un excel·lent tònic per a la circulació i el seu fum al cremar-la era utilitzat per al tractament de l'asma. El romero posee importantes propiedades antisépticas para curar úlceras o heridas. Además es un excelente tónico para la circulación y su humo al quemar la planta era usado para el tratamiento del asma.

press to zoom
Xiprer / Ciprés
Xiprer / Ciprés

Un arbre considerat màgic i espiritual, marquen els cementeris i els calvaris tradicionals. Plantat a les portes de les cases significa hospitalitat i plantat com a bardissa protegeix els conreus dels forts vents. Un árbol considerado mágico y espiritual, marcan los cementerios y calvarios tradicionales. Plantado a las puertas de las casas significa hospitalidad y plantado en forma de seto protege los cultivos de los fuertes vientos.

press to zoom
Jolivarda / Olivarda
Jolivarda / Olivarda

Planta molt habitual a la vora dels camins, de tacte enganxós i flors grogues, que apareixen al final de l’estiu. Picada i posada sobre una gran ferida tanca les hemorràgies. També usada per a escaldar la pansa. Planta muy habitual al lado de los caminos, de tacto pegajoso y flores amarillas, que aparecen al final del verano. Machada y puesta sobre una gran herida cierra la hemorragia. También usada para escaldar la pasa.

press to zoom
Cama-roja / Achicoria
Cama-roja / Achicoria

Planta mengívola popular usada per a ensalades i també per a ‘fer verdura’ (mescla de varietats de llitsons silvestres que bullides i sofregides amb alls s’utilitzen per a farcir pastissets i coques salades). Planta comestible usada para ensaladas y también para ‘hacer verdura’ (mezcla de variedades de cerrajas, diente de león… cocidas y sofritas con ajos se usan como relleno de empanadillas y cocas saladas).

press to zoom
Timonet / Tomillo
Timonet / Tomillo

També anomenat Frígola, Farígola o Timó. Una de les plantes remeieres per excel·lència: Principalment emprada per a la bronquitis, tos ferina i laringitis. Superstició: Posada baix del coixí evitava els malsons. También llamada Frígola o Farígola. Una de las plantas medicinales por excelencia: Principalmente usada para la bronquitis, tos ferina y laringitis. Superstición: Puesta bajo la almohada evitaba las pesadillas.

press to zoom
Argelaga / Aliaga
Argelaga / Aliaga

Planta de zones de solana. Lligada al mig d’una corda s’usava per netejar la sutja de les ximeneres fent-la anar amunt i avall. La dita diu ‘quan l’argilaga floreix, l’amor creix’ (en referència a l’arribada de la primavera). Planta de zonas de solana. Atada en el medio de una cuerda se usaba para limpiar de hollín las chimeneas, yendo arriba y abajo. El refrán dice ‘cuando la aliaga florece, el amor crece’ (en referencia a la llegada de la primavera).

press to zoom
Esbarzer / Zarzamora
Esbarzer / Zarzamora

De la família dels rosers. Popularment usada per a ‘netejar la sang’ (especialment indicada per al tractament de l’acné). A més a més les fulles podien ser usades per a curar ferides i les mores menjades en confitura. De la familia de los rosales. Popularmente usada para limpiar ‘la sangre’ (especialmente indicada para el tratamiento del acné). Además las hojas podían usarse para curar heridas y las moras comidas en confitura.

press to zoom
Esparraguera
Esparraguera

Un dels costums més arrelats al final de l’hivern i principis de la primavera és passejar per camins i sendes buscant espàrrecs silvestres per fer una bona truita amb ells. Solen estar en terres blanques i prop de bancals de pedra. Una de las costumbres más arraigadas de finales del invierno y principios de la primavera es pasear por caminos y sendas en busca de espárragos silvestres para hacer un buena tortilla. Suelen estar en tierras blancas i cerca de bancales de piedra.

press to zoom
Camamirla / Camomila
Camamirla / Camomila

Una altra de les estrelles de les herbes remeieres: Carminativa, depurativa, digestiva, sedant, antiinflamatòria, etc. L’ús més comú, gases empapades als ulls per a la conjuntivitis. Cal recollir la flor a juny. Otra de las estrellas de las hierbas medicinales: Carminativa, depurativa, digestiva, sedante, antiinflamatòria, etc. El uso más común, gasas empapadas en los ojos para la conjuntivitis. Se recoge la flor en junio.

press to zoom

HI HA MOLTES MÉS PER DESCOBRIR, PODEU SEGUIR BUSCANT VOSALTRES SOLS... Una xicoteta aventura ;)

HAY MUCHAS MAS POR DESCUBRIR, PODÉIS SEGUIR BUSCANDO VOSOTROS SOLOS... Una pequeña aventura ;)

 

 THERE ARE MANY MORE TO DISCOVER, YOU CAN KEEP LOOKING ON YOUR OWN... A little adventure ;)