top of page

Caminos de piedra y agua| Ways of stone and water

Benigembla Muros y caminos-4.jpg

| VAL. | Aquest itinerari, agradable i senzill, de baixa dificultat i amb poc desnivell, passa per tots els pobles de la Vall del Pop i altres de propers (com Benissa, Senija, Parcent, Murla, Castell de Castells) sempre caminant per la ribera del riu Gorgos. La ruta es pot fer per etapes, o simplement fer algun tram, en el cas que ens pertoca es pot anar des de Murla a Benigembla o també des de Benigembla fins a Castell de Castells.

​El recorregut ens parla de les herències agrícoles i ramaderes fortament establertes en aquesta vall en èpoques anteriors, activitats que es pogueren desenvolupar gràcies a les aigües del riu Gorgos, aigües que brindaven recursos hídrics i que varen permetre l’aparició d’assentaments des d’època prehistòrica fins l’actualitat a la ribera del seu cabdal.

De fet les sèquies, construccions que serveixen per a transportar i distribuir l’aigua, i patrimoni històric a terres valencianes, formen part i s’integren en el paisatge des de temps musulmans. Fou aquesta cultura la què inicià la major transformació antròpica que vegem al llarg del recorregut, tant els abancalaments, com les dites sèquies permeteren el desenvolupament d’una forta agricultura de regadiu. Moltes d’elles daten ja del segle XX, moment en què les crisis agràries promulgaren un canvi d’agricultura de secà a una de regadiu.​ Així, són antics camins centenaris replets de pous, aljubs, molins, basses i llavadors. Però un dels elements que més destaca i més podrem observar durant el passeig és la construcció en pedra seca, en aquesta s’utilitzen pedres de l’entorn proper i sense cap material de cohesió, com podria ser la calç o el guix. Són molts els tipus de construccions per al que s’emprava, barraques, aljubs, basses, escales, ponts, forns de calç, però sobre tot en la zona de la Marina foren per a la construcció de corrals per al ramat i per a l’abancalament de les muntanyes.

A més de restes etnològiques, la fauna i la flora de l’entorn és espectacular i ben pròpia de la comarca. La ruta ens endinsa per les zones de ribera on encara es mantenen àrees arborades de xops que al llarg de l’any van marcant les estacions. Però si alcem la vista un poc més, seràn les valls i les parets dels barrancs les que ens porten a descobrir altre tipus de vegetació i d'animals, sent les aus les que cobren ara un major protagonis-me.

Aigua per una sèquia - Agua por una acequia | Water through a ditch
00:0000:00
Benigembla.png

| CAS. | Este itinerario, agradable y sencillo, de baja dificultad y con poco desnivel, pasa por todos los pueblos del Valle del Pop y otros de próximos (como Benissa, Senija, Parcent, Murla, Castell de Castells) siempre andando por la ribera del río Gorgos. La ruta se puede hacer por etapas, o simplemente hacer algún tramo, en el supuesto de que nos corresponde se puede ir desde Murla en Benichembla o también desde Benichembla hasta Castell de Castells.


​El recorrido nos habla de las herencias agrícolas y ganaderas fuertemente establecidas en este valle en épocas anteriores, actividades que se pudieron desarrollar gracias a las aguas del río Gorgos, aguas que brindaban recursos hídricos y que permitieron la aparición de asentamientos desde época prehistórica hasta la actualidad a la ribera de su capital.

De hecho las acequias, construcciones que sirven para transportar y distribuir el agua, y patrimonio histórico en tierras valencianas, forman parte y se integran en el paisaje desde tiempos musulmanes. Fue esta cultura la qué inició la mayor transformación antrópica que veamos a lo largo del recorrido, tanto los abancalaments, como las dichas acequias permitieran el desarrollo de una fuerte agricultura de regadío. Muchas de ellas datan ya del siglo XX, momento en que las crisis agrarias promulgaron un cambio de agricultura de secano a una de regadío.​ Así, son antiguos caminos centenarios repletos de pozos, aljibes, molinos, balsas y lavaderos. Pero uno de los elementos que más destaca y más podremos observar durante el paseo es la construcción en piedra seca, en esta se utilizan piedras del entorno próximo y sin ningún material de cohesión, como podría ser la cal o la tiza. Son muchos los tipos de construcciones para el que se empleaba, barracas, aljibes, balsas, escalas, puentes, hornos de cal, pero sobre todo en la zona de la Marina fueron para la construcción de corrales para la manada y para la abancalament de las montañas.

 

 

 

 

 


​Además de restos etnológicos, la fauna y la flora del entorno es espectacular y muy propia de la comarca. La ruta nos adentra por las zonas de ribera donde todavía se mantienen áreas arborades de chopos que a lo largo del año van marcando las estaciones. Pero si levantamos la vista un poco más, seràn los valles y las paredes de los barrancos las que nos llevan a descubrir otro tipo de vegetación y de animales, siente las aves las que cobran ahora un mayor protagonis-me.

Aigua per una sèquia - Agua por una acequia | Water through a ditch
00:0000:00
Benigembla.png

| ENG. | This itinerary is pleasant and simple, of low difficulty and whith soft inclines, and it goes through all the villages of the Vall de Pop and others in the nearby (Benissa, Senija, Parcent, Murla, Castell de Castells), always following the river Gorgos. The route can be completes stage by stage, or it can be done by simply walking a section. In this case, the visitor can walk from Murla to Benigembla or from Benigembla to Castell de Castells.

The route tells us about the agricultural and livestock inheritances stronglu established in this valley in previous times, activities develloped thanks to the waters of the Gorgos river. The river provided water resources and its exploitation allowed the emergence of settlements from Prehistoric times on the banks of the river.

Irrigation ditches, the channels used to transport and distribute water, are historical heritage all over the Valencian lands. They are part of the landscape since Muslim times. This ancient culture initiated the greatest anthropological transformation that we see along the route, both farming terraces and irrigation ditches, wich allowed the development of a strong irrigated agriculture. Many of them date back to the twentieth century, when agricultural crises promulgated a change in agriculture from dry to irrigated land. Thus, this area is crossed over by ancient paths and wells, cisterns, mills, ponds and washers. The most outstanding elements of the lasndscape, which we can observe during the walk, are the constructions made in dry stone (that is, without any cohesion material such as lime or plaster). There are many types of dry-stone buildings, depending on what it was used for: huts, cisterns, ponds, stairs, bridges, lime kilns..., but above all, animal enclosures and demarcations. 

 

In addition to the ethnological remains, fauna and flora of this region are spectacular. The route goes through the riverbanks with small spots of black poplar woods, which colour the seasons throughout the year. If we look at it from a broad perspective, the valleys and the mountains reveal another group of inhabitants: the birds.

Per a saber més sobre la ruta 'Camins de pedra i aigua'...

Para saber más sobre la ruta de 'Caminos de piedra y agua' ... 

To know more about 'Ways of stone and water'... 

bottom of page